Slag om Vlaanderen/België: Gent – Club Brugge 2-2

Een erg interessante wedstrijd werd het tussen KAA Gent & Club Brugge, deze keer meer dan een slag om Vlaanderen, mogelijk een cruciaal duel in de titelstrijd. 

Veldbezetting KAA Gent-Club Brugge

Veldbezetting KAA Gent-Club Brugge

Het zware wedstrijdprogramma van de voorbije weken bezorgde Michel Preud’homme kopzorgen. Hij miste Meunier, De fauw, Engels, Gedoz, Bolingoli en Vazquez. Hein Vanhaezebrouck had meer keuze: hij liet zelfs Raman & Soumahoro in de tribune plaatsnemen.

Vanhaezebrouck zette Club Brugge tactisch al een hak in de heenmatch, het was afwachten hoe hij z’n pionnen deze keer zou neerzetten. Uiteindelijk viel de keuze op een soort 5-2-3: Sels als doelman met een verdedigende lijn van vier voor zich (Asare, Gershon, Nielsen, Rafinha). Dejaegere was de turbo op rechtsmidden, terwijl Kums & Poletanovic de buffers voor de verdediging waren. Voorin was Depoitre de diepe spits met Milicevic & Pederson rond zich.

Preud’homme moest puzzelen en koos voor een 4-3-3: Ryan in doel; De Bock, Mechele, Duarte en Gato Silva in de verdediging. Daarvoor vormden Simons, Vormer & Claudemir de driehoek op het middenveld, voorin moesten Oulare, Refaelov en Storm voor gevaar zorgen.

Gent startte het best: het was feller in de duels, verzorgder in de passing en leek tactisch opnieuw een overwicht te hebben. Vooral de posities van Pedersen & Milicevic zorgden voor een zekere dominantie. Beiden namen geen positie in als echte wingers, maar speelden meer naar binnen. Dat zorgde voor verwarring bij Blauw-Zwart, Preud’homme besliste om De Bock & Silva vrij te laten en verdedigende middenvelders Simons & Claudemir moesten zicht ontfermen over de Gentse vleugelaanvallers.

Die bizarre keuze zorgde ervoor dat Simons & Claudemir bij momenten achter hun centrale verdedigers liepen, waardoor Club met 5 of 6 achterin stond. De bedoeling hiervan was om de lopende spelers (in dit geval Milicevic & Pedersen) op te vangen, maar dit mislukte volledig, getuige de 2 doelpunten van Gent… De drang naar voor van Vormer en de aanvallers zorgde er bovendien voor dat de ruimte op het middenveld immens groot werd en de thuisploeg de bal rustig kon rondtikken.

Ook in balbezit kon Club amper iets brengen gezien de weinig gestructureerde posities van de verdedigende middenvelders. Claudemir & Simons bevonden zich overal en nergens omdat ze eigenlijk mandekking speelden, hierdoor kreeg een gedegen opbouw amper kans op slagen. Gent zette de Brugse verdedigers ook goed vast wat de hele match veel balverlies opleverde bij Duarte en Mechele.

Uiteindelijk knokte Club zich terug uit een verloren positie. Het veldspel was pover: veel technische fouten en slechte beslissingen in het samenspel, zorgden voor weinig uitgespeelde kansen. De spelhervattingen leverden echter keer op keer gevaar op en het dozijn verre inworpen van Claudemir deed de hoop op een mirakel opleven.

Ook de wissels rond het uur zorgden voor een mentale boost én een tactische ommekeer. Vooral de inbreng van Moses Simon bereikte een omgekeerd effect dan wat Vanhaezebrouck beoogde. Moses ging meer als flankaanvaller spelen (terwijl Club het net moeilijk had met Pedersen die meer centraal speelde en infiltreerde). Hierdoor ging Simons opnieuw hoger spelen en kon Club het evenwicht op het middenveld herstellen. Bovendien kon een sterke Gato Silva de ingevallen Moses uitstekend aan banden leggen. Ook het inkomen van De Sutter zorgde voor veel meer gewicht in de schaal voorin bij de bezoekers.

Uiteindelijk kopte Duarte, niet toevallig op hoekschop, de aansluitingstreffer binnen en zorgde Claudemir voor een gevleide gelijkmaker na een mooie actie van Izquierdo.

Gent verdient alle lof voor het aanvallende spel in het eerste uur. De ploeg lijkt echter te bezwijken onder de titelstress. Niemand wil titelambities uitspreken in de Artveldestad, maar iedereen weet dat puur voetballend Gent misschien wel de meest regelmatige was dit seizoen. Club daarentegen gaat door een moeilijke periode: de vermoeidheid en het beperkt aantal trainingen zorgt voor weinig vloeiend combinatiespel. Maar dat wordt momenteel opgevangen door een ongeëvenaarde mentale veerkracht en het ‘kampioenengeluk’.

Samenvatting: http://nieuws.vtm.be/stadion/138791-slag-om-vlaanderen-eindigt-onbeslist

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s