Waasland-Beveren: omschakelen met Gano & Langil

Het jaarlijkse komen & gaan op de Freethiel werd deze zomer doorgetrokken met pakweg 20 inkomende en 20 uitgaande transfers. Van een echte vuurdoop op het hoogste niveau gesproken voor Stijn Vreven. Momenteel slaagt hij echter met glans in het opzet een probleemloos seizoen te beleven.

Tactiek Waasland-Beveren

                              Tactisch concept Waasland-Beveren

De coach kiest voor een platte 4-4-2.
Doelmannen Coosemans en Steppe zochten andere oorden op, met Henkinet haalde Waasland-Beveren een talentvolle keeper in de plaats.

Aalvlugge Langil
Het centrale duo in de verdediging werd in de beginfase van het seizoen gevormd door Buatu en Coulibaly. Nu lijkt de nieuwe Fin Morren dicht bij een basisplaats te staan. De vaste backs zijn Jans (op rechts) en Demir (op links). Vooral Demir pikt zijn momenten uit om aanvallend zijn steentje bij te dragen, meestal om Langil te helpen een 1v1 situatie te creëren.

Het hart van het middenveld bestaat uit Maric en Moulin, twee gelijkaardige types. Zij blijven meestal voor de defensie en proberen op te bouwen indien mogelijk. Als dat niet lukt, gaan ze vol in de duels om de tweede bal te veroveren. Op de flanken zijn het loop- en doorzettingsvermogen van Myny (op rechts) en de flitsende dribbels en dieplopen van de aalvlugge Langil intussen bekend in de hele Jupiler Pro League.

Het aanvalsduo Gano (duelkracht, snelheid, veel druk op de bal) & Emond (vaak in de bal, loerend op de goal, torinstinct) werd in de laatste uren van de transfermarkt uit elkaar getrokken omdat die laatste vertrok naar Standard Luik. Met Vanzo, een jonge spits, boet het tweespitsensysteem toch aan veel gevaar in. De nieuwe spits Nabab kon zich nog niet profileren.

Kwetsbaar op flankvoorzetten
In balverlies kiest Waasland er steevast voor om terug te zakken tot op de eigen helft. De twee spitsen komen mee terug tot een tiental meter voor het viermansmiddenveld om een stevig blok te vormen. Kort daarachter sluit de defensie aan om de ruimte tussen de linies te beperken. Wanneer de twee aanvallers toch besluiten om snel druk te zetten, worden de ruimtes op het middenveld en voor de verdediging echter vaak te groot wat een geschenk kan zijn voor een intelligente 10 van de tegenstander.  Maar het grootste probleem kent het elftal met flankvoorzetten. Die komen te makkelijk en centraal wordt de mandekking vaak slecht uitgevoerd. Waasland slikte dan ook al heel wat goals van op één van die voorzetten, ook op  spelhervattingen is de ploeg momenteel nog te kwetsbaar.

De keuze om diep terug te zakken is wel volledig logisch, aangezien de grote kracht van Waasland-Beveren in de omschakeling naar balbezit ligt. Na balverovering probeert de ploeg van Vreven steevast diep te spelen om de snelheid van Gano (die in de hoeken duikt, voornamelijk op de rechterkant) en Langil (op links) optimaal te gebruiken. In de counter krijgen zij ondersteuning van Myny en tweede spits Vanzo. Beiden komen vaak mee voor doel om de voorzet in de counter binnen te werken.

Enthousiasme
In balbezit kiest Waasland-Beveren niet voor een geduldige, korte opbouw. De sterkte ligt voorin bij de snelheid en kracht van Gano. Zijn ploegmaats in de verdediging kiezen dan ook vaak voor de lange bal richting de spits wanneer ze er achterin voetballend niet uitkomen.  Ook doelman Henkinet schuwt de risico’s in de opbouw en kiest vaak voor een gerichte lange bal naar Gano. In de tweede fase van de opbouw zoekt de ploeg vaak Langil, die goed inzakt om aanspeelbaar te worden. Hij vindt de vrije ruimte meestal tussen de rechtsback en rechteraanvaller van de tegenstander. Vanaf het middenveld kan Langil zijn intussen bekende dribbels inzetten richting de back van de tegenstander.

Vreven legt veel nadruk op enthousiasme, een stevig blok in balverlies en snel omschakelen in de diepte bij balrecuperatie. Het eerste en derde aandachtspunt vult zijn kern voortreffelijk in, aan het verdedigende verhaal is nog werk: met 23 tegengoals in 9 wedstrijden, slikken de Waaslanders het meest doelpunten van alle eersteklassers. Behalve het vertrek van Emond stelt Vreven al bijna het hele seizoen dezelfde elf spelers op, dan zou de verdedigende organisatie toch al iets beter op punt mogen staan. Er zijn zeker voetballende mogelijkheden op de Freethiel, desondanks lijkt de ploeg veel te afhankelijk van de flitsen van Gano en Langil.

Sterkte: op de counter
Zwakte: slikken te makkelijk doelpunten
De Vraag: wat als Langil & Gano uit vorm geraken?
Prognose na 30 matchen: 12e plaats


Stijn Vreven trainer

Stijn Vreven in actie. Bron: voetbalbelgie

Coach – Stijn Vreven
Vreven stond als rechtsback symbool voor inzet en verdedigen met hart & ziel. In België kende hij zijn beste tijd bij KV Mechelen en KAA Gent. In Nederland werd hij populair bij Vitesse, Utrecht en ADO Den Haag. Als coach startte Vreven op zijn 37e bij Esperanza Neerpelt in 1e provinciale, waarmee hij meteen promoveert naar de nationale reeksen. Hij vertrekt meteen naar Dessel Sport in tweede klasse en na een jaar haalt Lommel Vreven weg om de Limburgers terug naar het hoogste niveau te loodsen. Met een knappe vijfde en tweede plaats lukte dat niet, desondanks kwam er interesse uit het Waasland om Vreven een kans te geven als coach in eerste klasse.

Kijk hier voor de analyses van de andere Belgische teams!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s