Competitiespecial: Club Brugge, eindelijk prijs?

Mogelijke basisopstelling Club Brugge

Mogelijke basisopstelling Club Brugge

Exact tien jaar is het straks geleden dat Club Brugge zijn laatste titel pakte. Sindsdien was er van continuïteit weinig sprake: dozijnen transfers en verschillende trainerswissels leverden geen succes op. Voor het eerst sinds lang lijkt er enige sprake van stabiliteit te zijn binnen spelersgroep en technische staf.

Preud’homme start aan zijn tweede seizoen bij Club Brugge, wel pas het eerste waarbij hij ook de voorbereiding vorm kon geven en inspraak had bij transfers. De Luikenaar experimenteerde er tijdens de eerste oefenwedstrijden op los, maar koos uiteindelijk toch voor een 4-3-3.

In doel staat er met Matthew Ryan een topper in spe. De Australiër maakte vorig seizoen indruk met sterke reflexen, uitstekend meevoetballen, anticiperen op diepteballen en ver komen plukken van hoge ballen. Zijn doublure Kujovic is nog in herstel van zijn overwonnen kanker, de Griek Dioudis en jeugdproduct Steelant zijn de onbekende vervangers.

De viermansdefensie voor Ryan is intact gebleven. Meunier ontwikkelt zich goed verder als rechtsachter, op links is er de wisselvallige De Bock. Die blijft het erg moeilijk hebben tegen snelle vleugelaanvallers, zeker als die ook gesteund worden door extra lopende spelers. Centraal achterin wordt in principe gekozen voor Engels, uitstekend meevoetballend en anticipeert goed, en Duarte, die de goede lijn van zijn WK doortrekt. Mechele, meer de mandekker dan de opbouwer, is de enige echte vervanger voor dat duo. De Fauw zal zowel op links als rechts moeten depanneren.

Op het middenveld kiest Club voor een driehoek met de punt naar voor, Menegazzo en Simons zijn de buffers voor de verdediging. Zij bepalen het moment om druk vooruit te zetten en proberen de pass naar de aanvallers van de tegenpartij er uit te halen. Simons valt echter vaak nog iets te diep terug, waardoor heel Brugge zich te veel terugtrekt. Vooral later in de wedstrijd bij een voorsprong is het geval, wat punten kostte tegen Zulte Waegem & Cercle.

Bij de opbouw vallen Simons en Menegazzo geregeld breed uit, op de posities van de backs die hoog meeschuiven, om van daaruit in balbezit te komen. Vooral de Braziliaan blijkt op dat vlak een echte meerwaarde: hij herkent het moment van inspelen, probeert steeds diep te spelen en verliest amper een bal (op de dure misser tegen Cercle na). Vazquez heeft een iets vrijere rol op de 10. Hij wisselt uitstekende deviaties en dieptepasses af met sjokken over het veld. De Spanjaard moet dringend af van zijn reputatie van ‘blessuregevoelige Mister 60 minuten’ als hij blauw-zwart naar de titel wil loodsen. De wisselmogelijkheden centraal zijn beperkt: enkel Jorgensen en Storm (op de 10) lijken meteen inzetbaar zonder veel kwaliteitsverlies. Blondel ligt nog steeds in de lappenmand, en het is afwachten of Vadis in Brugge blijft.

Op de flanken heeft Preud’homme voldoende keuze met Lestienne, Refaelov, Storm en Sobota. Centraal lijkt Castillo zich te hebben aangepast aan het Belgische voetbal. Hij mist een actie op de korte ruimte zoals Bacca die had, maar compenseert dat met balvastheid en duelkracht. Hij loopt ook erg intelligent weg van de verdedigers, wat in combinatie met Vazquez en Menegazzo nog doelpunten moet opleveren. De Sutter moet zich waarschijnlijk verzoenen met een plaats op de bank.

Preud’homme heeft een volledige voorbereiding gehad om automatismen in te slijpen. Ook op spelhervattingen, wie zei ook weer dat zoiets niet te trainen valt?, creëerde Club al veel kansen. Het spelsysteem is duidelijk maar een geoliede machine is het elftal nog lang niet, al is het maar de vraag of dat echt hoeft voor de start van play-off 1. Toch blijft het ook afwachten of Lestienne en Vadis blijven of toch hun gewilde transfer afdwingen. Als dat niet lukt, zullen beiden hun beste niveau opnieuw moeten zoeken om beslissend te kunnen zijn in een eventuele titelstrijd.

De Vraag: hoe snel ontwikkelt het spel van Club zich tegen PO I?
Prognose: 2e plaats

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s