De Revelaties

Op ieder WK is het uitkijken naar spectaculaire goals en nieuwe tactieken. Maar uiteraard worden ook enkele sterren van morgen ontdekt. Deze zelf gemaakte basiself vocht zich op deze wereldbeker een weg uit de anonimiteit en staat vroeg of laat op het veld bij een Europese topclub. Dit is onze lijst met de revelaties van het tornooi.
door Bart Plasschaert

 

Doelman: Keylor Navas (Costa Rica, 27 jaar). Samen met Bravo de ontdekking van de keepers. Erg goede reflexen, sterk op zijn lijn en toonde zich bepalend in de strafschoppenreeks tegen Griekenland. Navas is momenteel nog aan de slag bij Levante UD.

Rechtsback: Fabian Johnson (Verenigde Staten, 26 jaar). Eén van de steunpilaren van Team USA. Zijn positiespel en kopspel zijn degelijk, maar het zijn de aanvallende impulsen en technische kwaliteiten van Johnson die de VS door de groepsfase sleurden. Met zijn rushes was hij beslissend tegen onder meer Portugal. Johnson verlaat Hoffenheim en verkast straks naar Borussia Mönchengladbach.

Centrale verdediger: Stefan De Vrij (Nederland, 22 jaar). De verdediger ontpopte zich tot sterkhouder achterin bij Oranje. Hij werd voornamelijk belast met de mandekking van één van de vleugelaanvallers van de tegenstander, een taak die hij uitmuntend vervulde. Beschikt bovendien over meer dan voldoende voetballende kwaliteiten. Heeft al 4 jaar lang een basisplaats bij Feyenoord. Benieuwd wat hij in de toekomst vermag in een topcompetitie in een defensie met slechts twee centrale verdedigers in de ploeg.

Centrale verdediger: José Maria Giménez (Uruguay, 19 jaar). Hij kwam dit seizoen amper in actie maar speelde erg sterk als centrale verdediger in de Uruguayaanse defensie. Goede tackle en sterk met de kop. Vaste bankzitter bij Atlético Madrid, misschien toch elders zijn geluk beproeven op zoek naar speelminuten?

Linksback: Faouzi Ghoulam (Algerije, 23 jaar). In een viermansdefensie de beste linksachter van het tornooi. Beschikt over een goed positiespel, messcherpe tackle en snelheid. Als hij toestemming krijgt van de coach bovendien een groot gevaar met zijn rushes: heeft een uitstekende vroege voorzet in huis. Ghoulam start aan zijn tweede seizoen bij Napoli.

Centrale middenvelder: Charles Aranguiz (Chili, 25 jaar). Eén van de sterkhouders bij een erg sterk Chili. Viel ons vooral op door zijn uitstekend positiespel en dito passing. Heeft bovendien een fraaie traptechniek dat bewees hij met de penalty van het tornooi tegen Brazilië, en dat onder enorme druk. Is momenteel aan de slag bij Internacional in Brazilië.

Centrale middenvelder: Hector Herrera (Mexico, 24 jaar). Samen met Guardado de draaischrijf van Mexico. Speelde aan de rechtse kant van de driehoek in het middenveld en deed dat voortreffelijk. Zijn vista, traptechniek en loopvermogen noteerden ook tal van scouts snel in hun notitieboekje. Nog tijdens het WK moest FC Porto zijn sterkhouder laten gaan voor een droomtransfer naar Manchester United.

Linkermiddenvelder: Ahmed Musa (Nigeria, 21 jaar). De revelatie van de Super Eagles. Een vleugelaanvaller zonder complexen: snel, dribbelvaardig én met scorend vermogen. Musa verdient goed zijn boterham bij CSKA Moskou. Wie verlost deze kwieke aanvaller van de Siberische kou?

Rechtermiddenvelder: Juan Cuadrado (Colombia, 26 jaar). Ongetwijfeld één van de sensaties van dit WK. Cuadrado beschikt over alles wat gevraagd wordt in het moderne voetbal. Techniek, inzicht, loopvermogen, snelheid en duelkracht. Echt onbekend is Cuadrado natuurlijk niet, hij speelt bij Fiorentina, maar voor het grote publiek was dit toch de eerste kennismaking met een ster in wording. Welke Spaanse of Engelse topclub haalt Cuadrado binnen?

Aanvaller: Joel Campbell (Costa Rica, 22 jaar). Een eenmansvoorhoede op zichzelf. Een reddingsboei voor Costa Rica om even onder de druk uit te komen. De aalvlugge aanvaller was misschien de meest eenzame spits op het WK, toch voelde hij zich in zijn sas. Met zijn snelheid, techiek, en vermogen om de bal uitstekend af te schermen gaf hij zijn ploegmaats regelmatig wat adem. En als het kon haalde hij met zijn verschroeiende linker zelf uit om ze ook nog eens naar de overwinning te trappen. Speelde op uitleenbasis bij Olympiakos, maar krijgt dit seizoen waarschijnlijk zijn kans bij Arsenal FC.

Aanvaller: Divock Origi (België, 19 jaar). Voor ons Belgen de ontdekking van het tornooi. Een diamant die toonde dat hij niet zo ruw meer is: draait uitstekend weg, sterk in 1vs1, erg snel en kent de weg naar doel. Geen probleem met voetballen in de kleine ruimtes, topper in wording. Momenteel aan de slag bij Lille, maar Liverpool schudt gretig aan zijn mouw.

Bank: Claudio Bravo (Chili), Miguel Layun (Mexico), Marcos Rojo (Argentinië), Celso Borges (Costa Rica), Granit Xhaka (Zwitserland), Ederson Valencia (Ecuador), Antoine Griezmann (Frankrijk).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s