De Prognose

Het WK is in zicht en dan schiet Lange Bal opnieuw in actie. Stijn Candries en ikzelf volgen de wereldbeker op de voet, maken enkele gekke voorspellingen en zorgen voor zowel tactische analyses als leuke weetjes. Aftrappen doen we uiteraard met een gewaagde pronostiek.

Wie kroont zich tot wereldkampioen?
Stijn: “Brazilië is favoriet. Ze hebben een hele sterke selectie (zeker in de breedte) en hebben het thuisvoordeel. Ook de scheidsrechters zullen een handje toesteken waar nodig. Toch zie ik twee minpunten: ze hebben geen wereldspits en Julio César is geen topkeeper, wat wel eens vervelend kan zijn in een latere fase van het tornooi. Spanje en Duitsland zijn de twee andere titelfavorieten.”
Bart: “Brazilië. Omdat het moet van de FIFA, die willen niet dat de hel losbreekt als het gastland uitgeschakeld wordt tegen Argentinië… Neen even serieus, Brazilië heeft enorm veel kwaliteit. Hun doelman is inderdaad niet top, maar de rest van het team wel. En het is meestal dat soort keepers dat op hun sterkst is in penaltyreeksen.”

Welk land stelt teleur?
Stijn: “Ik gok op Argentinië. Messi heeft het nog nooit kunnen waarmaken op een groot tornooi en ik verwacht dat hij ook dit keer niet zal slagen. Bovendien staat de offensieve weelde van de Argentijnen in schril contrast met hun defensieve kwetsbaarheid.”
Bart: “Spanje. Na het voorbij decennium is namelijk alles behalve tornooiwinst een teleurstelling. En ook Ivoorkust dat met hun gouden generatie nooit ver raakte.”


Wie worden de sterspelers?

Stijn: “Neymar & Cristiano Ronaldo.”
Bart: “Oscar & Di Maria.”
Welke speler toont zich aan het grote publiek?
Stijn: “Bij het wereldpubliek misschien wel Axel Witsel. Een knalprestatie op het WK levert hem mogelijk een toptransfer op. Ook Frankrijk en Nederland hebben veel jong talent.”
Bart: “Daley Blind, de echte motor van Nederland. En stiekem hoop ik ook dat de flitsende dribbels en snelheid van Dries Mertens de wereld verbazen.”
Wie wordt topschutter?
Stijn: “Op elk tornooi duiken verrassende namen op en laten grote sterren het hier afweten, zo wist Wayne Rooney nog nooit te scoren op een WK. Ik gok op Thomas Muller.”
Bart: “Karim Benzema. En anders één van de spitsen van Argentinië, iemand die profiteert van bliksemafleider Messi: Gonzalo Higuain of Sergio Aguero.”


Hoe brengen onze Belgen het er van af?

Stijn: “De verwachtingen zijn vrij hoog. Iedereen gaat ervan uit dat we met de vingers in de neus de volgende ronde halen. Er gelden inderdaad geen excuses om de tweede ronde te missen. Toch lag het tempo in de voorbije oefeninterlands héél laag, op die manier gaan we veel moeite hebben om door de muur van Algerije of Zuid-Korea te breken. Er werd ook veel ruimte weggegeven. Luxemburg, Zweden en Tunesië lieten dit onbestraft maar op het WK kan dat straks fataal worden. Toch moeten de Belgen op de kwartfinales durven mikken.”
Bart: “Met de vingers in de neus naar de tweede ronde. Daarna kan alles: van rechtstreekse uitschakeling tot zelfs een verbetering van Mexico ’86.”
Voor welke andere landen sta je ’s nachts op?
Stijn:
“Eerlijk? Allemaal! Maar toch het meest voor Engeland, Nederland en Japan.”
Bart: “Net zoals Stijn voor een pak landen. Al hebben Chili, Duitsland en Japan een streepje voor.”

Over de analisten:

Stijn Candries: bachelor journalistiek – jeugdopleider K. Standaard Wetteren – trainersdiploma UEFA-B

Bart Plasschaert: postgraduaat sportmanagement – jeugdtrainer SV Zulte Waregem – trainersdiploma UEFA-B

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s