Gescout: The Citizens

Manchester City kocht deze zomer heel zuiders in met onder andere Álvaro Negredo, Jesús Navas, Fernandinho en trainer Manuel Pellegrini. Het was dan ook uitkijken naar hun eerste officiële match, gisteren tegen Newcastle. En ja, ze gaven meteen hun visitekaartje af.

Pellegrini koos bij zijn debuut voor de volgende 11 namen: Joe Hart; Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Joleon Lescott, Gaël Clichy; Navas, Yaya Touré, Fernandinho, David Silva; Sergio Agüero en Edin Dzeko. Man City

City duwde van bij de aftrap het gaspedaal in en creëerde de eerste vijf minuten een drietal mooie kansen. Niet veel later was het al raak via David Silva. Newcastle wist duidelijk niet hoe het de aanvalsgolven van de thuisploeg moest neutraliseren. Silva trok vaak naar binnen van op links en maakte zo heel wat ruimte voor medemaats. Daarvan maakten de spitsen Agüero & Dzeko beurtelings gebruik. Uit dat patroon kwam ook het eerste doelpunt voort: Silva trekt naar binnen, Dzeko duikt in de ruimte van de Spanjaard, brengt de bal voor doel en met wat geluk komt de bal opnieuw bij Silva die de score opent.

De 4-4-2 van The Citizens bleef The Magpies in moeilijkheden brengen. De snelle druk van de twee spitsen en bijsluitende middenvelders zorgde ervoor dat de bezoekers geen moment tot voetballen kwamen. Niet veel later volgt ook de logische 2-0: balrecuperatie op de eigen helft van Kompany, die de bal 30 meter verticaal vooruit mag spelen naar Dzeko. De Bosniër zet met een subtiel tikje Agüero voor doel, die schitterend afwerkt. Opnieuw een voorbeeld van de vlotverlopende samenwerking tussen de Argentijnse en Bosnische spits (en de wankele centrale as van Newcastle): Dzeko komt in de bal, en houdt die vast of speelt hem meteen door naar Agüero die slim in de ruimte achter Dzeko loopt.

Net voor rust lijkt de match helemaal beslist wanneer Steven Taylor (Newcastle) zijn team in de steek laat: een domme slag levert hem rood op, de tweede helft wordt een maat voor niets. Man City duwt na de koffie nog even door en drijft de score uiteindelijk op tot 4-0.

De wissels? De wissel van Javi Garcia in plaats van de geblesseerde Kompany heeft geen consequenties voor de wedstrijd, de inbreng van Samir Nasri heeft dat wel. De Fransman komt op het uur in de plaats van Agüero en speelt een meer terughoudende rol: hij komt de bal diep opvragen, verdeelt het spel van achteruit, maar speelt te veel lateraal en achteruit. Het komt het spel niet ten goede. De thuisploeg speelt vooral op balbezit en hangt bijna volledig af van Navas om diepte te creëren. Uiteindelijk ziet Pelligrini het ook zo, waarna hij in het slot van de match nieuwkomer Negredo nog in de ploeg brengt en Silva naar de bank haalt. Negredo komt in de spits om meer diepgang te brengen. Nasri verhuist naar links, met een gelijkaardige rol als Silva tot dan toe vervulde.

Conclusie? De ploeg lijkt klaar voor het echte werk. Aanvallend staat het al erg goed, achterin is er nog wat werk. Om de opbouw van achteruit te verzorgen lijkt een terugkeer van Matija Nastasic erg belangrijk, met hem erbij zijn The Sky Blues ongetwijfeld de best voetballende ploeg van achteruit. Op het middenveld lijkt er reeds een typeploeg te zijn ontstaan, Samir Nasri zal moeten knokken voor een plaatsje in het elftal. Voorin valt er dan weer niet te tornen aan het duo Agüero-Dzeko. Al is rotatie uiteraard belangrijk in een lang seizoen, wat het ongetwijfeld wordt voor The Citizens. In dat geval zitten er op de bank met Negredo en Stevan Jovetic alleszins al twee spitsen met veel diepgang die perfect in het systeem passen.

+ Complementair spitsenduo met Dzeko & Agüero: steeds iemand die in de bal komt, de ander zorgt voor diepgang
+ Erg gevaarlijk op spelhervattingen: veel kopkracht & met Silva en Touré ook vrije trapspecialisten in het elftal
+ Organisatie staat al erg goed. City is erg vroeg in het seizoen al klaar om hoog druk te zetten met aanvallers die veel verdedigend werk opknappen. Ook tegen 10 man stormden de spelers niet blind naar voor, er bleven steeds voldoende spelers achter de bal om de eerste clean sheet van het seizoen te bewerkstelligen

– City gaf tegen tien man af en toe nog te veel ruimte weg centraal in de vierhoek tussen de twee spitsen en twee centrale middenvelders. Eens de tegenstanders kan opbouwen en erin slaagt Agüero & Dzeko uit te spelen, kan het te makkelijk vooruit voetballen. Kan afgestraft worden tegen sterke tegenstanders
– Topploeg die tegen City ook 4-4-2 speelt met twee beweeglijke spitsen (tegen Lescott) en sterke centrale middenvelders (Manchester United?) kan The Citizens aan het wankelen brengen

Onze gok? De titelstrijd zou wel eens kunnen afstevenen op een burenduel tussen City & United. Of gooien de youngsters van José Mourinho roet in het eten?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s