#RedDeBeker

Olsa Brakel hakte gisteren Westerlo met 6-1 in de pan. Ook Coxyde (tegen Moeskroen-Peruwelz), Racing Mechelen (tegen Genk) en Lommel United (tegen Waasland-Beveren) verzamelden de scalp van een eersteklasser, genieten geblazen.

Eindelijk is de bekercompetitie terug! De –in het opzicht van de topclubs- nutteloze reguliere competitie maakte gisteren opnieuw plaats voor folklore, voor staanplaatsen en voor de gezelligheid in de kleine kantines van derdeklassers. De lokale mecenas die zijn blijdschap kan uiten op nationale televisie en een volgepakt stadion in de tweede klasse, authentieker wordt het niet. Desondanks krijgt onze Cofidis Cup nog steeds niet de waardering die ze verdient.

Racing Mechelen viert in een lege Cristal Arena. Foto: Photo News

Racing Mechelen viert in een lege Cristal Arena.
Foto: Photo News

Zelf kunnen we de bekercompetitie haar glans niet zomaar teruggeven, maar misschien toch enkele suggesties die onze voetbalbobo’s in overweging kunnen nemen.

Eerst en vooral mag er komaf gemaakt worden met de zogenaamde ‘geleide loting’. Eersteklassers komen pas in het tornooi wanneer er nog 16 andere teams in competitie zijn, schromelijk laat toch? Bovendien krijgen ze het voordeel om elkaar te ontlopen, geen ontmoetingen dus tussen eersteklassers in de eerste echte ronde. Ter info: in Duitsland start de competitie met 64 teams en moeten de Bundesligaclubs meteen aan de bak. Het is voor de meesten zelfs de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, verrassingen en spektakel gegarandeerd.

Daarnaast lijkt het een betere optie om (zeker de eerste) bekerrondes in het weekend af te haspelen. Een mooie affiche op vrijdagavond, een aantal matchen op zaterdagmiddag & avond, en nog wat leuke wedstrijden op zondagmiddag. Dat is al een pak aantrekkelijker voor fans die niet vlakbij het stadion werken en voor voetbalminded kinderen.

De charme van het bekervoetbal ligt ongetwijfeld in de lagere regionen. Dat de fans van Genk & Club Brugge niet wakker liggen van thuiswedstrijden tegen Racing Mechelen & Aalst, werd ons gisteren opnieuw duidelijk gemaakt. Iedereen verwacht namelijk een makkelijke overwinning en een leeg stadion. Twee factoren die niet meteen de grootste publiektrekkers vormen

Bizar genoeg lijkt het erop dat zelfs de supporters van de topclubs een wedstrijd op verplaatsing bij een kleinere traditieclubs verkiezen boven een voorspelbare thuismatch. Een kleiner, stampvol, stadion spreekt duidelijk meer aan dan een grote, kille betonnen bunker. Daarom de simpele regel: het team dat vorig seizoen het laagst eindigde in de rangschikking krijgt een wedstrijd in eigen huis én alle inkomsten. Voor teams uit tweede en derde klasse zorgt dat voor een mooie financiële injectie, een mooie compensatie voor het feit dat ze zelfs geen minuscule hap krijgen uit het TV-budget van de Pro League. Bovendien is het dan gedaan met lege stadions bij topclubs, afgelopen met derdeklassers die hun thuisvoordeel verkopen. Eersteklassers spelen dus sowieso uit; tenzij ze elkaar tegenkomen, want ook de geleide loting verdwijnt.

En tot slot misschien nog een lans breken voor ons scheidsrechterskorps. Laat die 4e ref in de eerste bekerrondes alstublieft thuis in de zetel. Laat die gefrustreerde trainers en passionele fans maar wat roepen, voetbal is en blijft emotie. De vierde scheidsrechter is voor velen niet meer dan een voodoopop waarmee je alles kan doen. In het slechtste geval gaat die pop tegenstribbelen waarna emotionele, goedmenende trainers en fans het zwijgen wordt opgelegd.

Geef ons de charme van het voetbal terug. Gezellige kantines, staanplaatsen, hotdogs en laat die combi-regeling eigenlijk ook maar voor wat ze is.

Bij deze dus dé hashtag van de week: #RedDeBeker!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s