Competitiespecial: SV Zulte Waregem, bouwen op en naast het veld

Continuïteit was sinds de terugkeer van Dury het motto aan de Gaverbeek. Intussen verlieten Hazard, Kums, Leye, De fauw en Malanda de club. Terwijl er naast het veld naarstig wordt gebouwd, moet ook Dury dus timmeren aan een nieuw elftal waarin jongeren de toon aangeven.

Mogelijke basiself Essevee

Mogelijke basiself Essevee

3-5-2, 4-4-2, 4-3-3. Dury gebruikte al heel wat spelsystemen in de zoektocht naar wat zijn elftal het beste past. De keuze lijkt te gaan vallen op een 4-3-3 die in het verleden succesvol bleek. Bossut is uiteraard de nummer 1 na een sterk seizoen, Bruzzese staat op 2 in de pikorde, nieuwkomer Bostyn is derde keeper.

De stabiliteit die Esseveeverdediging de voorbije seizoen kon voorleggen, is zeldzaam in onze contreien. De fauw, D’Haene, Colpaert en Verboom vormden twee jaar lang een uitstekende viermansdefensie. Die luxe is er dit seizoen niet. De fauw is wel uitstekend vervangen door de geleende Cissako: hij staat verdedigend goed, is snel en doet vlot mee met het combinatiespel. Het duo D’Haene-Colpaert daarentegen miste de voorbije vijf jaar amper een match, nu speelden ze er amper één samen. Door schorsingen en blessures depanneerde Skulason zelfs al achterin, hoewel er met Tiago Ferreira een goed, jong alternatief op de bank zit. Op links is Verboom opniuew basisspeler. Mendy en Isci moeten nog groeien om een basisplaats af te dwingen in eerste klasse.

Het centrale middenveld werd zo mogelijk nog harder getroffen. Met Malanda en Kums stond er een complementair duo: positiespel, balrecuperatie en beiden lagen aan de basis van de uitstekende balcirculatie die op de mat gebracht werd. Met N’Diaye en Skulason staan er nu twee verdedigend ingesteldere spelers, die hoegenaamd niet de voetbaltechnische mogelijkheden hebben van het vorige duo. Enkel de IJslander compenseert dat wat met extra infiltratievermogen, vooral op de rechterflank. Ekangamene is de betere voetballer, maar ook hij mist nog ervaring op het hoogste niveau. De 20-jarige Belg (afkomstig van Manchester United) heeft een goede vista en passing, maar kan niet geacht worden het middenveld nu al te dragen. Extra versterking op deze positie is dan ook aangewezen, als daar al budgettaire ruimte voor is.

En ook de derde pion op het middenveld, Hazard als 10, moest vervangen worden. Momenteel krijgt Aneke de kans om daar zijn stempel te drukken. Het jeugdproduct van Arsenal heeft kwaliteiten te over (sterk, uitstekend schot, balvast, infiltrerend vermogen,…) maar is een ander type dan zijn voorganger. Hazard zocht heel het veld af naar ruimte en vroeg de bal overal op om van daaruit het spel te versnellen, terwijl Aneke liefst centraal blijft en zich een stuk minder in de combinatie laat betrekken.

Sylla en Plet begonnen samen in de spits, maar voorlopig kiest Dury voor Plet als diepste man. Hij valt nog het best te vergelijken met Ibrahim Salou in diens beste dagen. Op links toonden Sylla en Bongonda zich, Trajkovski haalt te weinig rendement. Op rechts voert Conté de boventoon, hij is zoals steeds erg wisselvallig: uitstekende dribbels en passes zijn de volgende wedstrijd omgetoverd in dom balverlies. Hij probeert nog een transfer te forceren, maar is zeker niet dé versterking waarop Anderlecht wacht.

Essevee moet opnieuw bouwen. De fundamenten die Dury legde, zijn grotendeels gesloopt door uitgaande transfers of beëindigde loondeals. Het belooft dan ook geen gemakkelijk seizoen te worden voor Zulte Waregem. De oudere spelers zullen een heel seizoen fit moeten zijn én hun niveau halen. Enkel dan zullen ook de youngsters zich ontwikkelen en het team naar een hoger niveau tillen. Of dat volstaat voor PO I valt te betwijfelen, al weet je met Dury maar nooit.

De Vraag: komt er een centrale middenvelder bij?
Prognose: 7e

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s