Bayern 2.0

Het startschot van het voetbalseizoen 2013-2014 is gegeven. De aftrap in de Jupiler Pro League werd inderdaad twee weken geleden al gegeven, maar laat ons even spreken over écht voetbal. De bal ging dit weekend namelijk voor het eerst aan het rollen in de DFB-Pokal.

Dat de Duitse bekercompetitie garant staat voor verrassingen, werd al meteen aangetoond: eersteklassers Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Braunschweig en Nürnberg gingen al meteen voor de bijl tegen enkele bescheiden tweede- en derdeklassers. De naam van deze teams is niet van belang, aangezien we die morgen toch weer vergeten zijn.

Bayern München bleef buitenshuis uiteraard wel overeind. Die Bayern hakte vierdeklasser BSV Schwarz-WeiB Rehden in de pan (0-5) voor 16.000 (!) toeschouwers. Alle ogen zijn (niet meer dan terecht) al maandenlang gericht op de Beierse club. Het won vorig jaar de treble en toonde zich ambitieuzer dan ooit door ook nog eens Pep Guardiola aan te stellen als hoofdcoach. Wat de invloed wordt van de Spaanse coach op FC Hollywood?

Op het eerste gezicht ziet het er naar uit dat Guardiola zich vooral aan Bayern moet aanpassen en niet omgekeerd. (Ook logisch in een goed gerunde voetbalclub met langetermijnvisie, maar die zijn erg zeldzaam)

Een intensieve cursus Duits was de eerste stap in de metamorfose die de Spanjaard onderging. En in de speelstijl van Bayern is de hand van de coach ook nog niet meteen zichtbaar. Met Mario Manduzukic stond er bijvoorbeeld gewoon een diepe spits aan de aftrap in de eerste bekerronde (waarom überhaupt zonder spits spelen?). En van oeverloos getik op de eigen helft was helemaal geen sprake: de voetballiefhebbers werden getrakteerd op snelle flankwissels (zonder dat de bal eerst 9 overbodige stations moest passeren), diepe voorzetten in de box en de korte corners bleven ook in Catalonië. Anderzijds is het waarschijnlijk erg onverstandig om hét succesrecept van vorig seizoen overboord te gooien en dat beseft Guardiola als geen ander.

Uiteraard kunnen aan deze veredelde oefengalop nog geen te grote conclusies worden vastgebonden. Vrijdag weten we al meer na de start van de Bundesliga met het openingsduel tussen Bayern München – Borussia Mönchengladbach (20u30). Eén ding is zeker: Bayern München doet niet beter dan vorig seizoen. Vier prijzen winnen kan immers niet meer na de verloren Supercup tegen aartsrivaal Borussia Dortmund…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s